Terug

Epileren en scheren? Wat is epileren?

Epileren en scheren? Wat is epileren?

 

Epileren en scheren? Wat is epileren?

Wilt u uw bikinilijn epileren? Uw baard epileren? Het gebruik van epileerapparaten voor het verwijderen van haar wordt steeds populairder, aangezien de technologie een stuk beter is geworden en nieuwe design features meer efficiënt en gemakkelijker zijn.
In deze blog zullen we het uitgebreid gaan hebben over epileren en epileerapparaten.
Of heeft u ook te maken met de de volgende irritaties: een geirriteerde huid na het epileren? bultjes na het epileren? Dan bent u bij de juiste blog. We zullen het onder andere gaan hebben over hoe epileerapparaten werken, hints en tips om de beste resultaten te bereiken geven en uitleggen hoe je het beste epileerapparaat die het meest bij u passen uit kunt kiezen.

Wat is een epileerapparaat?

Een epileerapparaat is simpel gezegd een elektrisch apparaat voor het tegelijkertijd plukken van meerdere haren.
Dit werkt op een vergelijkbare manier als hoe je met een pincet individuele haren verwijdert.

Er zijn 3 soorten epileerapparaten en allen werken met hetzelfde basis principe, maar maken gebruik van een spiraalveer, roterende discussen of metalen platen in het kopstuk van het apparaat.
Zoals bij elk elektronisch apparaat is het belangrijk om de instructies van de fabrikant goed door te lezen en op te volgen.

Bij het gebruiken van een epileerapparaat is het heel erg belangrijk om de huid strak te houden met een hand, terwijl je het epileerapparaat in een 90 graden hoek ten opzichte van de huid vasthoudt.
Tijdens het epileren met een epileerapparaat is het belangrijk om het apparaat zachtjes in rechte lijnen en in de tegenovergestelde richting van de haargroei te gebruiken.
Om de optimale resultaten te bereiken en ook pijn en bijwerkingen te verminderen is het belangrijk om langzame bewegingen te maken en waarschijnlijk meerdere keren over hetzelfde gebied gaan om ervoor te zorgen dat alle haartjes eruit getrokken zijn.
Sommige haartjes breken mogelijk af, wat een licht stoppel effect achterlaat. Dit merk je echter niet zo goed op als bij scheren, aangezien de meeste haren geplukt zullen zijn. Deze kunnen later gescheerd worden en een volgende keer met het epileerapparaat geplukt worden. 

 

Spiraalveer

De Groomarang epileerveer gebruikt een spiraalveer in het kopstuk, dat in een gebogen positie werd gehouden. Uiteraard zorgt dit ervoor dat de randen aan een kant van de veer opende, terwijl ze aan de andere kant strak dicht gingen. De elektrische motor wordt continu gebruikt om de spiraal continu rond te draaien terwijl het apparaat over het huid bewogen wordt. Het haar wordt vastgepakt aan de gesloten kant van de veer, eruit getrokken en losgelaten wanneer de veer weer opengaat. Deze handmatige epileerapparaten bestaan uit een spiraalveer met aan beide kanten een hendel. De spiraal wordt in een bocht gebogen om een kant te openen en tegen de huid aan te plaatsen. De hendels worden vervolgens in tegenovergestelde richtingen gedraaid terwijl je zachtjes over de huid beweegt. Dit zorgt ervoor dat de veer roteert en het haar op een vergelijkbare manier als een elektrisch epileerapparaat uitplukt.

Discus

Er zijn ook epileerapparaten ontworpen die gebruik maken van roterende metalen discussen. Net zoals bij de spiralen pakken de discussen de haren vast en trekken ze deze uit de wortel wanneer ze tegen elkaar aan komen. Wanneer ze weer opengaan wordt het haar losgelaten.

Pincet

De pincet is het nieuwste en meest verfijnde soort epileerapparaat. Het kopstuk bestaat uit een serie metalen platen die een pincet actie hebben wanneer ze roteren, waarbij ze continu samen en individueel bewegen. Zoals bij eerdere modellen wordt het haar vastgegrepen en uit de wortel getrokken wanneer de platen gesloten zijn en losgelaten wanneer de platen weer uit elkaar bewegen.

Kosten

Zoals eerder aangegeven zijn er een hoop verschillende epileerapparaten beschikbaar op de voordeeldrogisterij en kunnen prijzen oplopen tot €100 of meer. Alhoewel duur niet noodzakelijk goed betekent, is het wel handig om naar de beschikbare features te kijken en je het limiet van je budget gebruikt om alle features te krijgen die je nodig hebt. Onthoud dat hoe duur het apparaat misschien ook is, het op de lange termijn een stuk goedkoper zal zijn dan de dure hars sessies in een salon. Zelfs thuis scheren of harsen vereist de aanschaf van nieuwe mesjes of hars om de paar weken. Een epileerapparaat is een eenmalige investering waarbij je geen vervangende onderdelen hoeft te kopen en waar je meestal vele jaren gebruik van kan maken.

Voorbereiding

Om je huid voor te bereiden voor droog gebruik, zou je ervoor moeten zorgen dat deze schoon, droog en vrij van chemicaliën, oliën of crèmes is.

Het is een goed idee om te exfoliëren om bacteriën en dode huid te verwijderen.
Dit zorgt er ook voor dat de haren rechtop gaan staan, waardoor het epileerapparaat ze makkelijk vast kan pakken. Een babypoeder kan op de huid gesmeerd worden om ervoor te zorgen dat de haren nog meer rechtop gaan staan. Voor nat gebruik moet je verscheidene minuten in een warm bad zitten of onder een warme douche staan om het haar te laten ontspannen en de poriën te openen. Je kan schuim of gel met het epileerapparaat gebruiken als je dat wilt. De optimale lengte van het haar is normaal gesproken 0,5mm. Hoe langer het haar, hoe pijnlijker het epileren vaak is.

Nabehandeling

Wanneer je klaar bent zou je erg zachtjes moeten exfoliëren met bijvoorbeeld exfoliatie handschoen. Droog de huid voorzichtig af door te deppen en breng een verzachtende antiseptische lotion aan. Vermijd het gebruik van deodorant of iets anders ruig of iets met een geurtje. Als je het epileerapparaat droog hebt gebruikt, maak deze dan schoon met de schoonmaakborstel. Voor nat gebruik moet je het apparaat goed afspoelen onder de kraan en voorzichtig afdrogen. In beide gevallen moet je met een op alcohol gebaseerd schoonmaakmiddel het apparaat desinfecteren, om zodoende infecties te voorkomen.

Pijn

Pijn is uiteraard subjectief en iedere persoon zal een andere pijngrens hebben. Pijn is echter onvermijdelijk wanneer het haar uit de wortel getrokken wordt. Hoeveel pijn hangt grotendeels af van het gebied van het lichaam en de gevoeligheid van de huid. Epileerapparaten kunnen erg pijnlijk zijn wanneer je ze de eerste keer gebruikt, maar alle vrouwen zijn het er over eens dat wanneer je op je tanden bijt en doorzet, je huid geleidelijk aan sterker wordt en na verloop van tijd zal de pijn een stuk minder erg worden.

Bijwerkingen

Er zouden geen ernstige of langdurige bijwerkingen door het gebruik van het epileerapparaat moeten zijn.
Er zijn echter een aantal veel voorkomende kortstondige bijwerkingen die meestal maar een paar uur duren:

- Roodheid/irritatie van de huid
- Verschijning van piepkleine rode bloedvlekjes op de huid
- Een huid die een uitstraling van open poriën heeft, waardoor dit er vergelijkbaar uitziet als bij een geplukte vogel

De kans is groot dat deze bijwerkingen na verloop van tijd minder vaak voorkomen, aangezien je huid gewend raakt aan het epileerapparaat en de haren fijner worden.

We adviseren om in de avond voordat je op bed gaat te epileren, zodat de effecten tijd hebben om weer te normaliseren. Ruwe of strakke kleren kunnen daarnaast nog meer irritatie veroorzaken wanneer je deze direct na de behandeling draagt. Het gebruik van een natuurlijke, antiseptische lotion, zoals 100% theeboom of toverhazelaar, zal helpen om de huid te verzachten en infectie te voorkomen. Een andere meer lastige bijwerking van het gebruik van epileerapparaten kan ingegroeide haartjes zijn. Echter na een voorzichtige voorbereiding en nabehandeling, zoals we hierboven genoemd hebben, zou dit risico geminimaliseerd moeten worden.

 

Voordelen en nadelen


Voordelen

- Lage kosten – Alleen de initiële investering en er zijn geen vervangende onderdelen vereist.
- Handig – Voor thuisgebruik en kan makkelijk met je meegenomen worden tijdens reizen.
- Relatief langdurig effect – In het begin 3 – 4 weken, maar na verloop van tijd langer.
- Kan gebruikt worden voor erg korte haartjes – Vanaf 0,5mm, dus je hebt geen lelijke hernieuwde groei tussendoor.
- Fijner, minder hernieuwde groei – Wanneer je er regelmatig gebruik van maakt wordt de hernieuwde groei fijner en lichter na verloop van tijd.
- Geen rotzooi – In tegenstelling tot harsen.
- Veilig – Met alleen maar kortstondige bijwerkingen die na verloop van tijd minder worden.
- Geen huidbeschadiging – In tegenstelling tot harsen verwijderen epileerapparaten haar zonder de toplaag van de huid te verwijderen.
- Nat of droog – Nat of droog apparaat kan gebruikt worden onder de douche of in bad.

Nadelen

- Pijnlijk – Zoals bij elke methode die haar bij de wortel uittrekt kan het pijnlijk zijn, alhoewel dit wel zal verminderen na continu gebruik.
- Niet permanent – De haren zullen natuurlijk terug groeien.
- Risico op ingegroeide haartjes – Dit komt veel voor bij verscheidene methodes, waaronder harsen.
- Risico op infectie – De geëpileerde huid is direct na gebruik veel gevoeliger, aangezien de haarzakjes geopend zijn. Dit kan geminimaliseerd worden met een goede nabehandeling.
Tijd – Langzamer dan scheren of ontharingscrèmes.Delen van het lichaam

Epileerapparaten kunnen op elk deel van het lichaam gebruikt worden, maar er zijn een aantal dingen om te onthouden wanneer je besluit welke je wilt kopen voor verschillende delen van je lichaam.

 Aanbevolen gebruik – Zorg ervoor dat de epilator gebruikt kan worden op de lichaamsdelen die je wilt epileren.
Meegeleverde accessoires – Verschillende delen van het lichaam hebben verschillende soorten accessoires nodig. Zoals een gezichtsklepje of gevoelige gebieden klepje.
Snelheidsinstellingen – De meeste epileerapparaten hebben twee snelheidsinstellingen, maar controleer dit wel van te voren, zodat de juiste instelling voor elk lichaamsonderdeel gebruikt kan worden.Features

Met zoveel verschillende epileerapparaten op de markt kan het erg lastig zijn om degene uit te kiezen die het beste voor je is. Dit zal de lijst met opties een stuk kleiner maken, zodat je daarna kan besluiten welke features je echt wilt hebben, welke fijn zouden zijn en welke je zonder kan. Om hiermee te helpen hebben we hieronder een lijst met beschikbare features opgenoemd die je kan vinden bij dit soort apparaten. Ook hebben we bij de meeste een korte omschrijving gegeven.

Nat/droog optie – Essentieel als je het apparaat in de douche of het bad wilt gebruiken
Keramisch getextureerde platen – Om effectief erg fijne haren te verwijderen
Hypoallergene discussen – Voor een gevoelige huid
Draadloos gebruik – Handig en makkelijk om te gebruiken
Oplaadbare batterijen – Niet nodig om dure vervangende batterijen te kopen
Duale snelheid – Zodat de snelheid aangepast kan worden op basis van het lichaamsdeel en de voorkeur
- Haar optiller – Om het haar op te tillen, zodat de platen ze makkelijker vast kunnen pakken, waardoor de kans kleiner is dat er haartjes overgeslagen worden
Massage accessoire – Om de pijn te verminderen voor zachter epileren
Oksel klepje – Specifiek voor de oksel waar de huid gevoeliger is
Trim klepje – Om het haar tot een optimale lengte te trimmen voordat je gaat epileren
- IJs klepje – Om pijn te verminderen en de huid te verzachten
- Scheer kopstuk – Kan gebruikt worden om bepaalde gebieden te scheren voor multifunctioneel gebruik
- Trim kam – Voor het trimmen van haar voordat je gaat epileren
- Lichte inbouw – Helpt om fijnere haartjes te verwijderen en te voorkomen dat je sommige mist
- Schoonmaakborstel
- Verkoelingshandschoen – Wordt gebruik om de huid voor het epileren af te koelen en naderhand te verzachten
- Opslagzakje – Handig voor het reizen

Welk epileerapparaat?

Samengevat zijn epileerapparaten een betrouwbare, relatief goedkope en handige methode voor het verwijderen van haar, welke een diverse en relatief langdurige oplossing biedt.
Als je tegen een beetje pijn kan, maar niet thuis wilt harsen of veel geld wilt betalen aan een salon, dan kan dit een geweldige keuze voor je zijn.
Alle epileerapparaten op een rijtje:

Braun Silk-épil Epilator 3370
Met de Braun epilator Silk-épil 3370 kunt u niet alleen epileren maar ook scheren. Het epileersysteem zorgt voor een langdurig gladde huid en wordt geleverd met tal van accessoires

Braun Silk-épil 7 Epilator 7521
De Silk-épil 7 epilator is zeer efficiënt, maar toch extra zacht. Hij is draadloos en waterdicht, zodat hij nat of droog kan worden gebruikt, in bad of onder de douche, voor vrijwel pijnloos epileren bij regelmatig gebruik.

Braun Silk-épil 7 SkinSpa Epilator 7921
De SkinSpa verwijdert haartjes ter grootte van een zandkorrel (0.5mm) en de zachte microbewegingen verzorgen de huid 4x beter dan een handmatige scrub.

Groomarang Fleek Epileerveer
'Werelds eerste epileerveer en scheermesje in een! De Groomarang Nunchuck Epileerveer is een epileerveer en scheermesje in een, zodat jij de ultieme haarverwijdering ervaring kunt hebben.

Groomarang Eagle Tweezer Comb
Een pincet en wenkbrauwkam in een. Dat is de Groomarang Eagle Tweezer Comb - Pincet Kam. Met de mini kam kun jij de haartjes die weg moeten vinden en met het pincet kun je die haartjes er makkelijk uittrekken.

Rio Lichtontharingsapparaat IPHH IPL LUX
Genoeg van waxen, sceren, epileren en crèmes? Dan is de Rio Ontharingsapparaat LUX IPL perfect voor jou!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Voordeligscheren.nl 8.9 / 10 - 3635 Reviews @ Kiyoh