Terug

Hoe ingegroeide haartjes voorkomen?

Hoe ingegroeide haartjes voorkomen?

Hoe ingegroeide haartjes voorkomen ?

Iedereen kent het probleem wel, ingegroeide haartjes. Heel vervelend en soms ook pijnlijk! Bij mannen komen ze vaker voor in het gezicht en in de nek en bij zowel mannen als vrouwen op de benen, oksels, rug, nek, billen en alle andere plekken waar (schaam)haar groeit en geschoren wordt.  In deze blog beschrijven we hoe het ontstaat en hoe je het kunt voorkomen.

Oorzaak ingegroeide haartjes

Hoe ontstaat dat nare ingegroeide haartje eigenlijk ? Het ontstaat meestal als de haren heel kort geschoren worden en daardoor in het omringende weefsel gaan groeien. Er zijn twee manieren waardoor de haren kunnen ingroeien, namelijk : de eerste variant is als de haren de huid uitgroeien, maar vervolgens weer de huid in groeien. De tweede variant zijn haartjes die de huid na het scheren niet meer uitkomen, maar direct vanaf onder in de huid groeien. Het lichaam herkent ingegroeide haren als lichaamsvreemd, net zoals bij een splinter. Het afweermechanisme wordt actief waardoor de huid rood wordt, gaat jeuken en er ontstaan bultjes die uiteindelijk ontstekingen kunnen veroorzaken. Het maakt niet uit hoe je de haartjes verwijderd. Doe je het door scheren, epileren of harsen, in alle gevallen kun je last krijgen van ingegroeide haartjes.

Voorkomen van ingegroeide haartjes

Hoe kun je het beste ingegroeide haartjes voorkomen ? Door niet meer te scheren, epileren of harsen, maar dat is niet meteen de beste oplossing, aangezien we in een tijdperk leven dat iedereen zich onthaard. We kunnen beter eerst beginnen met een goede voorbereiding voor het scheren. Begin als eerst eens met de huid goed nat en warm te maken, door bijvoorbeeld een korte douche of bad te nemen of de huid nat te maken met een lauwwarme handdoek. Dit maakt de haartjes zachter. Gebruik daarnaast altijd scheerschuim of beter nog, scheergel om de huid te scheren. Belangrijk is ook altijd een scherp scheermesje te gebruiken, zodat de haartjes in één haal netjes worden afgesneden in plaats van met botte mesjes aan de haartjes te trekken en rafelig af te scheren. Ten slotte, heb je vaker last van ingegroeide haartjes? Scheer dan niet tegen de haarrichting in. Daarmee krijg je dan wel een super glad resultaat, maar scheer je de haartjes zo kort dat ze in de huid kunnen prikken. Scheer dus met de haargroei mee.

Wel of niet scrubben ?

In sommige gevallen kan ook scrubben helpen om ingegroeide haren te voorkomen, maar dat is lang niet altijd zo. Met scrubben verwijder je losse huidcellen die, zo luidt het advies, de baan van de haargroei kunnen blokkeren. Maar helpt scrubben nu echt ? Daar zijn de meningen over verdeeld. Verschillende onderzoeken tonen aan dat scrubben maar zeer beperkt bijdraagt aan het voorkomen en dat bovenstaande tips over de juiste scheermethode veel belangrijker zijn. Door veelvuldig scrubben kan de huid ook nog eens uitdrogen, waardoor je weer meer last kunt krijgen van een geïrriteerde huid en ingegroeide haren. Richt je dus vooral op de juiste manier van scheren en ga alleen scrubben als je daarna nog steeds last hebt van ingegroeide haartjes.

Tot slot

Ingegroeide haartjes zijn nooit 100% te voorkomen, iedereen heeft er wel eens last van.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Voordeligscheren.nl 8.9 / 10 - 3635 Reviews @ Kiyoh