Terug

De Werking van Deodorant

De Werking van Deodorant

De werking van deodorant

Elke dag brengen we deodorant aan onder onze oksels, of we nou een avond gaan stappen, naar werk gaan of andere sociale activiteiten gaan ondernemen. Over het algemeen willen we verzorgd voor de dag komen. Deodorant draagt met haar geparfumeerde en antitranspirerende werking hieraan bij. Maar hoe werkt deodorant eigenlijk? 

Waarom zweten wij?

Om de werking van deodorant goed te begrijpen is het belangrijk om te weten waarom wij zweten. Het menselijk lichaam is opgebouwd om voor elk probleem een oplossing te vinden (de blindedarm en de verstandskiezen vormen daarbij een uitzondering).
Om de temperatuur in het lichaam te reguleren hebben we talloze zweetklieren waarvan er 25.000 tot 50.000 zweetklieren zich onder onze oksels bevinden. De zweetklieren in het lichaam treden in werking wanneer we het heet krijgen, met zweten als gevolg.
Alhoewel het zweten in sommige situaties als ongemakkelijk ervaren kan worden zouden we zonder nog verder van huis zijn.
Zweet absorbeert namelijk de warmte uit het lichaam en zorgt ervoor dat wij afkoelen. Elke dag schijnen wij ongeveer een liter per dag te zweten.

De zweetklieren in ons lichaam kunnen onderverdeeld worden in eccrine- en apocrine zweetklieren. De eccrine- klieren bevinden zich overal in het lichaam. Deze klieren produceren doorzichtig zweet dat samengesteld is uit zout en water en is draagt sterk bij aan de regulering van de lichaamstemperatuur. De zweet die afkomstig is uit deze klieren verlaten de huid via de porie en zorgen niet voor de nare zweetlucht die wij allemaal wel kennen. De oorzaak hiervan ligt hem in de apocrine zweetklieren, die voornamelijk groeien op plekken zoals je oksels, tepel en kruis. Apocrine zweetklieren produceren een ander soort zweet wat bestaat uit vettige afscheidingen. Ook dit soort zweet is op zichzelf geurloos, maar het krijgt die welbekende en ongewilde zweetlucht wanneer het in contact komt met andere bacteriën. De oksels zijn een plek waar bacteriën niet makkelijk kunnen verdampen met een nare zweetlucht als gevolg.

Werking van deodorant

Het is tijd om terug te komen op de vraag naar de werking van deodorant, waarbij we van tevoren een onderscheid horen te maken tussen de soorten deodorant. De meeste deodorant bevatten in veel gevallen:
- toegevoegd parfum
- een anti transpirant functie om bacteriën te doden
- sommige deodorant bevat een anti perspirant functie om de zweetproductie te remmen

Toegevoegd parfum in deodorant

Het toegevoegde parfum wat verwerkt wordt in deodorant is bij het ene deodorant merk veel intensiever aanwezig dan bij het ander. De werking van deodorant heeft te maken met de mate waarin je transpireert en dat heeft weer invloed op hoe de parfum valt. Axe deodorant is zo'n parfum wat goed erg goed in de smaak kan vallen. Bij overmatige transpiratie gaat de nare zweetlucht zich echter mengen met de parfum van de deodorant, wat in veel gevallen niet prettig ruikt. Mocht een voorkeur naar Axe deodorant en veel transpiratie toch samengaan? Zorg dan dat de deospray of deoroller aangebracht wordt onder schone oksels.

Anti transpirant in deodorant

Deodorant met een antitranspirerende werking doen niet wat mensen ervan vermoeden. Veel mensen denken namelijk dat het zweten tegengaat. In de praktijk blijkt dit echter niet zo te zijn. Door de toevoeging van alcohol in een deospray of deoroller zullen de bacteriën die ontstaan door het zweten gedood worden. De toegevoegde parfum in een deodorant werkt in combinatie met een anti transpirant functie ook effectiever. De bacteriën worden gedood, waardoor de parfum is ''zuiverder'' uitvalt. Geïnteresseerd in deodorant met een antitranspirerende werking? Bekijk dan onze beste anti transpirant deodorant.

Anti perspirant in deodorant

Een anti perspirant blijkt onder mensen die veel transpireren een goede uitkomst te bieden. De apocrine zweetklieren worden door de toevoeging van aluminiumzouten gedeeltelijk geblokkeerd, waardoor de zweetproductie op deze plekken verminderd wordt. Bacteriën hebben bij een anti perspirant deodorant minder kans om zich te ontwikkelen. Bekijk gerust eens onze anti perspirant deodorant voor de alternatieven.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Voordeligscheren.nl 8.9 / 10 - 3635 Reviews @ Kiyoh