Terug

Droog scheren zonder scheerschuim? - Zo doe je het!

Droog scheren zonder scheerschuim? - Zo doe je het!

Droog scheren zonder scheerschuim? - Zo doe je het! 
 
Wanneer was de laatste keer dat u iemand gezien heeft die met een scheermes droog scheert? Scheerschuim is onderdeel geworden van een traditionele scheerbeurt en is bijna niet meer weg te denken. U hoort het wel eens op reclames: Scheerschuim is essentieel bij het hydrateren van de huid.
Hoewel huidverzorging en de daarbij horende verzorgingsproducten zoals: aftershaves, scheergel en scheerschuim niet veel hoeft te kosten, kunt u er wel degelijk zonder. Lees deze blog en kom erachter waarom huidbeschadiging niet zo erg is als het klinkt en droog scheren met bepaalde tips en omstandigheden mogelijk is. Of lees de belangrijke weetjes en aandachtspuntjes bij een droge scheerbeurt,
 

Welk deel van de huid scheren we eigenlijk?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we eerst weten hoe de huid in elkaar zit en over de opbouw van onze huid. Zoals u op de afbeelding hiernaast kunt zien bestaat de opperhuid uit meerdere lagen. In de diepste lagen van de huid vindt de celdeling plaats en worden nieuwe huidcellen ontwikkelt. Deze celdeling vindt continu plaats. De oude huidcellen worden door de aangemaakte nieuwe cellen naar het huidoppervlakte geduwd. De bovenste huidlaag bestaat geheel uit laagjes dode huidcellen die bijeengehouden worden door celcement. De celcement is een vettig substantie huidvet die de cellen aan elkaar vast lijmt en voorkomt dat water de huid binnen kan dringen of eruit kan ontsnappen. Het is deze huidlaag met dode huidcellen waar we tijdens het droog scheren met scheermes overheen gaan.

Werking van huidbeschadiging bij droog scheren.

Nu we u geïnformeerd hebben over dat de buitenste huidlaag de eerste bescherming biedt tegen vocht en andere omgevingsinvloeden, en we de laag dagelijks belasten tijdens een droge scheerbeurt met scheermes, is het daarom niet vreemd dat ook uit onderzoek blijkt dat een simpele handeling als scheren voor stress op de huid zorgt. Door de scheermesjes over de huid te bewegen schraapt u op de eerste plaats de dode huidcellen van de huid af. Scheermesjes verwijderen niet alleen dode huidcellen, ze laten ook microscopisch kleine beschadigingen achter. 
Huidirritatie, bobbeltjes, een rode huid en ingegroeide haartjes zijn enkelen van de zichtbare beschadigingen die scheren kan veroorzaken. Scheren kan dus de buitenste laag dus licht beschadigen, inclusief het beschermende vetlaagje.
 
Het is echter niet alleen het scheermesje dat de huid beschadigd tijdens het droog scheren. Ook scheerschuim, gel, zeep en aftershave kunnen de huidlaag en de celcement oftewel huidvet aantasten. Als het buitenste laagje eenmaal is beschadigd kan vocht uit de huid ontsnappen. Het resultaat is dan een droge en/of geïrriteerde huid. Ook krijgen bacteriën de kans om de huid binnen te dringen dat kan als resultaat bobbeltjes, puistjes en een geïrriteerde huid opleveren. Het duurt enkele dagen voordat dit laagje dan hersteld is.
 

Huidbeschadiging voorkomen bij droog scheren?

Bij droog scheren kunt u uw wel voorstellen dat scheren dan slecht voor de huid is. Maar dat valt gelukkig mee. De opperhuid is gelukkig dik genoeg om de minuscule beschadigingen op te vangen. Bij droog scheren met een scheermes wordt vooral de bovenste huidlaag geraakt. Terwijl de onderliggende huidlagen waar nieuwe cellen gevormd worden, niet beïnvloed worden. Na enkele dagen zal de bovenste huidlaag hersteld worden. In de meeste gevallen zult u dus niet veel van de microscopisch kleine beschadigingen merken. 
Dat neemt niet weg dat u met het scheren het cement celkit dat de huid bij elkaar houdt en beschermt tegen vocht verlies en andere ongewenste indringers beschadigt, waardoor u een iets grotere kans hebt op een geïrriteerde en uitgedroogde huid. Volg daarom onderstaande tips om de beschadiging aan de huid tot een 
minimum te beperken:
 
  • Gebruik een scherp scheermesje wanneer u droog gaat scheren Scheer niet de lang door met een oud en bot mesje, maar vervang het regelmatig. Bovendien bevat een bot mesje bacteriën die een branderig gevoel na het scheren behoorlijk verergeren.
  • Druk niet te hard op het scheermesje, laat het mes zijn werk doen.
  • Blijft u last te hebben van een geïrriteerde huid? Wissel dan eens van scheermethode, een scheerapparaat voorkomt bij veel mensen huidirritatie.
  • Ruil je scheermesje elke twee weken, of na vijf keer gebruiken, en maak je mesje na elke scheerbeurt goed schoon wanneer u droog scheert
  • Maak korte, lichte streken. Deze twee dingen gaan eigenlijk hand in hand. Wanneer je een korte streek maakt, gaat u meer voorzichtiger over uw huid heen. Als de streek te lang is, voelt het net alsof het scheermes bot wordt en moet u meer druk uitoefenen om daar tegenin te gaan. Weersta de verleiding!
  • Spoel uw scheermes ook af tussen de streken in. Des te korter de streek dus is, des te voorzichtiger u met uw scheermes omgaat. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je huid!
  • Spoel je huid af met koud water en dep uw huid dan droog. Net zoals warm water uw poriën opent, sluit koud water ze af, waardoor je het proces afsluit. Na het afspoelen van je huid met koud water, dep u uw huid droog. Niet wrijven! Daarmee haal je je alleen maar problemen op de hals.

De voordelen van nat scheren?

Het voordeel van natscheren is dat het mesje de baardharen schuin en scherp afsnijdt, met een extra glad resultaat. 
Hoe vroeger in de ochtend, hoe beter. U huid is dan meer ontspannen, waardoor het mesje er soepeler overheen zal glijden. Of heeft u last van ingegroeide baardharen? Dan is nat scheren de beste optie voor u!
Bij nat scheren horen natuurlijk een mesje en schuim, een voordeel hiervan is dat u de haartjes net onder de huidoppervlakte afscheert, waardoor ze minder snel terugkomen. Nat scheren doet u het beste na het douchen.

Tegenwoordig hoeft u niet meer te kiezen tussen nat of droog scheren, grote merken hebben vaak het beste van beide. Braun is daar één van. Ook is een goede naverzorging is essentieel bij nat scheren. Wanneer u klaar bent met scheren spoelt u de resten van het scheermiddel af met lauw water, dit voorkomt huidirritaties of ontstekingen. Als de aftershave die u gebruikt te erg prikt dan bezit dit product te veel alcohol en is het verstandig om een andere aftershave te gebruiken.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Voordeligscheren.nl 8.9 / 10 - 3635 Reviews @ Kiyoh